Stäng fönster Helsingborg kn, Kattarps kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Kattarps socken ligger norr om Helsingborgs tätort. Landskapet är ett öppet jordbrukslandskap, lågt beläget och har tidigare präglats av sanka fäladsmarker. Ortnamnet Kattarp tillhör en medeltida namntyp och byn kan därför ha etablerats relativt sent. Byn har ett utspritt bebyggelsemönster med kyrkan i dess norra utkant, tidigare gränsande till Kulla fälad. Denna bebyggelsestruktur har likheter med många andra byar i Kullabygden som exempelvis, Farhult och Brunnby. Kyrkans placering har ibland tolkats som perifer, kanske knuten till en huvudgård men kanske ska platsen istället tolkas som central, i anslutning till vägnät där Kulla fälad har varit en viktig gemensam resurs. Efter enskiftet förändras byn och ett traditionellt sockencentrum med skola och sockenstuga växer fram kring kyrkan. Norr om kyrkan låg tidigare byns äldsta skolbyggnad från 1816 och en lärarbostad. Dessa byggnader finns inte kvar idag. Söder om kyrkan ligger gamla folkskolan från 1846, högre folkskolan byggd 1862 och 1908 års folkskolebyggnad. Sockenstugan byggdes 1882 och ligger väster om kyrkan. När järnvägen mellan Helsingborg och Halmstad anlades 1885 byggdes en station i Kattarp cirka en kilometer väster om kyrkan. En bebyggelse med stadsmässig prägel såsom hotell och sparbank började växa upp kring stationen. Under åren har bebyggelsen i Kattarp förtätats med villabebyggelse av olika ålder och idag är kyrkbyn sammanvuxen med järnvägsorten.