Stäng fönster Vimmerby kn, Djursdala kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Sockenkyrkan ligger på en kulle som höjer sig i avsatser från södra stranden av Juttern och som egentligen är belägen mitt i den stora dalgången med betydande sluttningar åt alla håll. Kring kyrkan ligger kyrkogården som omges av en splittrad trädkrans. Kyrkan saknar torn men placeringen på höjden och den intilliggande höga klockstapeln gör platsen synlig vida kring. Mitt på kyrkogården ligger bårhuset från 1948 som har en till kyrkan anpassad arkitektur.
Sydväst om kyrkan låg fram till 1911 ett sockenmagasin. Enligt muntliga uppgifter flyttades magasinet då till en plats sydväst om kyrkogården. Numera är magasinet rivet. På planen söder om kyrkogården låg tidigare sockenstugan som från 1840-talet inrymde kyrkskolan. År 1880 byggdes en ny skola på samma plats. Denna revs 1970. Då hade en helt ny skola stått klar sedan 10 år tillbaka. Skolan, som ännu är i drift, är belägen strax sydväst om den stora öppna plan som numera finns på gamla skolans plats. Planen fungerar numera som parkering. Söder om parkeringen ligger ett enfamiljshus som uppfördes som kantorsbostad omkring 1970. Tidigare hade kantorsbostaden funnits på gamla skolhusets övervåning. Kantorsbostaden ägs ännu av församlingen och hyrs av en anställd. Längs vägen mot Djursdala by, strax sydost om kyrkogården, ligger det gamla fattighuset/ ålderdomshemmet. Detta togs i bruk som församlingshem vid 1900-talets mitt och byggdes då om. Om- och tillbyggnad utfördes också år 2000. Intill församlingshemmet har tidigare kyrkstallar varit belägna.