Stäng fönster Vimmerby kn, Pelarne kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Pelarne kyrkby är klassad som Riksintresse för kulturmiljövården. Här ligger kyrkan på en liten höjd omgiven av stenmur med stiglucka mot väster. Kyrkotomten brukades fram till 1880-talet som kyrkogård och några få familjegravar finns ännu kvar. Mitt emot kyrkan ligger sockenstugan som inrättades som skolhus 1901. Söder om kyrkan finns prästgården, numera använd som församlingshem, uppförd i enkel, traditionell stil på 1940-talet. Till prästgården hör några äldre ekonomibyggnader. Intill dessa ligger också den gamla likboden som tidigare stod vid den nya kyrkogården, men som på 1950-talet flyttades till nuvarande plats. Söder om kyrkan står den stora spirförsedda klockstapeln. Till kyrkomiljön hör också kyrkogården som ligger omkring 300 meter väster om kyrkan och den sk. Kullen som rymmer ett järnåldersgravfält där man numera håller midsommarfirande.