Stäng fönster Vimmerby kn, Södra Vi kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Södra Vi kyrka ligger i norra delen av samhället. Öster om kyrkan går den väg som tidigare var landsvägen mellan Vimmerby och Linköping. Idag fungerar denna väg som genomfartsled genom Södra Vi samhälle. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet. De äldsta delarna av bygganden uppfördes som skolhus 1888. Byggnaden hade föregåtts av ett äldre skolhus som flyttats till byn Ål. År 1949 flyttade skolan till nya lokaler och några år därefter inreddes skolhuset till församlingshem. Byggnaden har under senare år renoverats och byggts till. Väster om församlingshemmet ligger en rödmålad träbyggnad som tidigare var sockenstuga. Den används idag som hembygdsmuseum. Ytterligare längre västerut finns idag en stor parkering. Här låg tidigare kyrkstallar. De fanns kvar ännu 1950. I anslutning till parkeringen ligger vaktmästeri, kontor m.m. för kyrkogårdens personal. Byggnaden uppfördes 1990 Prästgården är belägen några kilometer öster om Södra Vi samhälle i byn Sund. Den är sedan några år tillbaka såld till privatpersoner.