Stäng fönster Vimmerby kn, Tuna kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Tuna kyrka är belägen strax väster om Tuna Gård som ägs av familjen Hammarskjöld. I anslutning till kyrkan finns en mindre kyrkogård där bl.a. familjen Hammarskjöld har sin familjegrav. Kyrkan en äldre kyrkogård ligger på norra sidan av landsvägen. Vägen kantas här av en allé. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet. Detta hus byggdes under 1800-talet som kantorsbostad och blev församlingshem i mitten av 1970-talet. Längre västerut finns kyrkvaktmästarnas redskapsbod och kyrkstallar. De senare är byggda i en u-form och rymmer idag förråd för kyrkan och hembygdsföreningen. Alla dessa byggnader är belägna norr om landsvägen. Söder om landsvägen, ca 200 meter väster om kyrkan, ligger Tuna kyrkogård med gravkapell. I anslutning till kyrkogården är sockenmagasinet uppställt. Det stod tidigare på den plats där nu det Drangelska gravkoret står på den gamla kyrkogården i anslutning till kyrkan. Sockenmagasinet rymmer idag en del inventarier från den kyrka som revs 1893 t.ex. del av altarrundeln och delar av altaruppsatsen. Här finns också föremål som tillhör Tuna hembygdsförening. Längre västerut, norr om landsvägen, ligger Tunas första skola från år 1879 samt ett idag nedlagt mejeri. Prästegården är belägen några kilometer öster om kyrkan och är sedan några år tillbaka såld till en privatperson.