Stäng fönster Vimmerby kn, Sankt Johannes Kapell kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Staden Vimmerby växte fram där vägarna mellan Linköping – Kalmar och Eksjö – Västervik korsade varandra. Stångån var också historiskt sätt en viktig kommunikationsled. Mycket talar för att Vimmerby varit en central plats under järnålder. Första gången namnet Vimmerby omnämns i det skriftliga källmaterialet är 1331, då som Wijmarbü. Staden har framförallt haft historisk betydelse som tings- och marknadsplats. I centralorten Vimmerby har handeln varit den viktigaste näringen. Ännu idag finns en del av den gamla trähusbebyggelsen bevarad framför allt längs Storgatan. Under 1900-talet har Vimmerby blivit mer av en industristad. Vimmerby är kanske idag mest känt som Astrid Lindgrens hemstad.
Begravningsplatsen är belägen på en höjd i den norra delen av centrala Vimmerby, ca 400 meter nordväst om kyrkan. Kyrkogården nås antingen via Kyrkogårdsbacken mot öster eller via Norra industrigatan mot väster. Väster och norr om begravningsplatsen finns industriområden. Närmast i öster finns Stångådalens gymnasium, turistbyrå och busstation. I söder breder den äldre delen av staden ut sig.