Stäng fönster Lund kn, Västra Hoby kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Västra Hoby ligger omkring 10 kilometer norr om Lunds stadskärna och knappt fem kilometer norr om Vallkärra kyrkby. Gravar som påträffats i området väster om byn visar att Västra Hoby har varit en boplats sedan yngre stenåldern, vilket innebär att den hör till landskapets äldsta. Omgivningarna består av fullåkersbyggd med mindre byar och ensamgårdar.

I november 1676, knappt en månad innan det för det dansk-svenska kriget avgörande slaget vid Lund, utspelade sig en viktig händelse i Västra Hobys historia. Under befäl av den svenska konungen Carl XI befann sig en här på marsch mot Malmö. För att nå dit tvangs hären att ta sig över Löddeå (Kävlingeån). Höstregnet hade gjort ån bred, och på andra sidan stod redan den danska krigsmakten redo att slå svenskarna tillbaka. Svenskarna misslyckades också mycket riktigt i sitt företag att ta sig över ån, men
samma kväll beordrade Carl XI sitt artilleri att beskjuta Västra Hoby kyrkby. Beskjutningen ledde till att byn sattes i brand med stora skador som följd.

Kartan som upprättades vid tiden för storskiftet 1774 visar att byn bestod av 16 gårdar och flertalet gatehus. Vid enskiftet på 1810-talet skiftades hälften av byns gårdar ut. Bebyggelsen i Västra Hoby består idag av gårdar och gatehus som samlats utmed den slingrande bygatan. En bäck slingrar sig genom byn vilken mynnar ut i Kävlingeån som rinner norr om bebyggelsen. Merparten byggnader uppfördes under 1800-talet och utgörs av längor i korsvirke och tegel. Flertalet gårdar har behållit sin fyrlängade form och har kvar på sin äldre placering i bybildningen. Skolhuset i rött tegel, vilket tidigare fungerade som församlingshem, ligger strax norr om kyrkan. Väster om kyrkan ligger den gamla smedjan.

Namnet skrevs 1253 Hubu och kommer från kyrkbyn. Efterleden innehåller by. Förledets innebörd är emellertid inte klarlagt.