Stäng fönster Lund kn, Hällestads kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Torna Hällestad ligger omkring 1,5 mil sydost om Lund, några kilometer öster om Dalby. Byn är placerad på Romeleåsens nordostsluttning och avlöses av det militära övningsfältet Revingehed som breder ut sig öster om byn. Området kännetecknas av en blandning av slättlandskap med åkrar och betesmark, skog och åsar. Den som anländer till byn från öster passerar genom den så kallade Paradisporten, en bokskogsbevuxen dalgång som skurits genom en av de många rullstensåsarna som finns i området. Till vänster efter åsen ligger Kaninlandet, ett öppet sandfält, vilket är boplats för flertalet sällsynta djur- och växtarter. Till höger ligger fotbollsföreningen THIF, en samlingsplats för många av byns unga. Byn gränsar i norr mot naturreservatet Gryteskog. I naturreservatet finns vad som förmodas vara Europas största bestånd av vresbokar, en mutationsform av den vanliga boken med vridna stammar och grenar. Vresbokarnas säregna karaktär har gjort att området i folkmun kallas Trollskogen.

Kyrkan är centralt placerad utmed Byvägen på byns högsta punkt. Strax norr om kyrkan, på andra sidan Byvägen, ligger torget med hållplats för bussen från Lund. Här finns även den lokala lanthandeln, med bland annat eget bageri och lokala livsmedelsvaror. Öster om kyrkan ligger den gamla folkskolan, en röd tegelbyggnad från 1880-talet. Skolan återupptog sin verksamhet 1984 efter att ha varit stängd i närmare 16 år. 2007 byggdes den ut och har idag omkring 50 elever. Söder om kyrkan finns prästgården som idag är avyttrad och används som privatbostad.

I Hällestad socken finns omkring 40 fasta fornlämningar, främst från stenåldern men även från brons- och järnåldern. Under medeltiden uppfördes stenkyrkan. 1644 anföll svenskarna byn och avrättade större delen av befolkningen, under vad som kallas ”Blodbadet i Hellestad”. Under följande vinter brände de även ner prästgården i Dalby, vilket innebar att Hällestad kom att bli moderförsamling i pastoratet. Först 1923 blev Dalby återigen moderförsamling.

Innan byn skiftades 1830 låg bykärnan längre österut. En karta från 1719 visar att Hällestad var en rundby med kyrkan placerad i västra delen. Efter skiftet placerades de flesta av byns gårdar ut och bykärnan förtätades med gatehus som förlades längs bygatan. I en beskrivning från 1828 ansåg sockenprästen det rimligt att ”befara den rysligaste olycka, i händelse eldsvåda skulle uppkomma”. Farhågorna var inte ogrundade. I slutet av 1800-talet brann 35 av byns hus ner.

1910 drogs järnvägen mellan Lund och Simrishamn, med station i Torna Hällestad som byn hetat sedan den blev postort 1875 (tidigare bara Hällestad). Grus från rullstensåsarna norr om byn bröts och transporterades bort på järnvägen. Under 1900-talets första hälft fanns ett stort antal hantverkare i byn som börjades byggas ut mot stationen i väster. Under mitten av 1900-talet försvann mycket av de lokala verksamheterna i och med bilismens intåg. I slutet av 1900-talet skedde en inflyttning till byn som sedan dess sett en långsam befolkningsökning.

Bebyggelsen karaktäriseras idag av låga hus med sadeltak. Ett stort antal har under 2000-talet byggts ut mer eller mindre varsamt, men ännu finns delar av den gamla bykärnan bevarad.