Stäng fönster Lund kn, Bonderups kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Bonderup ligger omkring en mil öster om Lund och några kilometer söder om Dalby. Byn är placerad i ett öppet och lätt kuperat odlingslandskap vid Romeleåsens fot. Ett par kilometer norr om byn går landsvägen mellan Malmö och Simrishamn. I trakten finns flera andra medeltida kyrkor. Förutom församlingens två andra kyrkor i Hällestad och Dalby, finns Gödelövs och Esarps kyrkor söder om byn. Strax innan Gödelövs kyrka, på vägen mot Genarp ligger Björnstorps gods från 1500-talet.

Ett stort antal fornfynd och flera spår av stenåldersboplatser har påträffats i området kring Bonderup. Röset Alnarör och skeppssättningen vid Södra Ugglarps gård (Skånes näst största i sitt slag), tyder på att socknen haft en betydande ställning under brons- och järnåldern.

Under medeltiden låg Bonderup socken åtminstone periodvis under Dalby kloster. Efter reformationen fick adeln inflytande i socknen. I Lunds stifts landebok från 1570 omnämns 25 decimanter (tiondegivare) i Bonderup socken.

Ur lantmäterikartorna från 1760 och 1826 kan utläsas att byn hade sex gårdar, vilka låg relativt tätt grupperade kring kyrkan. Enligt prosten Johan Åkermans beskrivning över Hällestads pastorat från 1828 hade Bonderup sex hemmansnummer, tillhörande bönder. Under 1700-talet låg en stor damm strax nordöst om kyrkan. Den närliggande vattensamlingen gjorde marken vattensjuk vilket gav upphov till omfattande fuktproblem i kyrkan.

Första gången ortsnamnet Bonderup omnämns var 1478, och skrevs då Bwnderop. Efterledet syftar på torp ”nybygge” och förledet på bonde eller möjligen på namnet Bonde, alltså Bondes nybygge.

Byns bebyggelse är idag främst placerad utmed södra delen av den gamla bygatan. I byns nordvästra del ligger den gamla skolan, en röd tegelbyggnad från 1880-talet, samt en väderkvarn av holländsk typ från 1846. Strax sydost om kyrkan ligger den gamla prästgården som uppfördes 1878. Vidare finns fyra kringbyggda gårdar samt några gatehus. Det öppna odlingslandskapet och byns läge på en höjdrygg medför milsvid utsikt åt söder.