Stäng fönster Bräcke kn, Bodsjö kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Bodsjö kyrka ligger på en öppen platå ovan det smalare partiet av Bodsjön, det så kallade det Flatnorsundet. Det är en samlad miljö med kyrka, sockenstuga, kyrkstallar, f.d. prästgård samt det s.k. Boddas bönhus. Denna timrade byggnad ligger sydöst om kyrkan och är med dendrokronologisk metod daterat till 1291. Den äldre prästgården ligger norr om kyrkan liksom de gamla kyrkstallarna och den kopia av bönhuset som är byggd. Kyrkstallarna renoverades 1970 och målades med falu rödfärg. Dörrar och fönsterfoder målades i en brun kulör samt fönsterbågar i vitt. Samtliga tak har lagts om med impregnerat virke. 1915 gjordes en plan över kyrkstallarna som visar att de sammanlagt var nitton stycken och utspridda över kyrkoområdet. En träkyrka, troligen medeltida, revs när den nuvarande kyrkan uppfördes på samma plats.