Stäng fönster Lidköping kn, UVEREDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
UVEREDS KYRKA i Uvereds socken är belägen ca 15 km söder om Lidköping. Terrängen består av fullåkersbygd. Huvudnäringen har varit jordbruk, men det har även funnits vattendrivna kvarnar och sågar. Genom socknen slingrar sig ån Lidan på sin väg mot Kinneviken i Vänern i norr. I Uvered sammanflödar Afsån med Lidan. Uvereds kyrka är belägen i åkerbygd, omedelbart väster om landsväg 591 mot Järpås i nordväst. Utmed vägen är en mycket smal parkeringsficka. På motsatt sida landsvägen ligger före detta skolan och kyrkans ekonomibyggnad från 1969. Omedelbart norr om dessa byggnader finns även en hembygdsgård. Något hundratal meter norrut ligger gården Stommen och i anslutning till gården en ödekyrkogård. Vid Fläggården och Esbjörnsgården ytterligare något norrut finns den gamla, troligen medeltida byplatsen med husgrunder.

Några hundra meter sydöst om nuvarande kyrka passerar en landsväg mot Jung i öster och mot Levene i väster. Här ligger en grönmålad före detta lanthandel, i bruk till 1958. Här finns även de bevarade kvarnarna Stom och Brokvarn och mellan dessa en gammal stenvalvsbro. Stommens kvarnplats, Stom, ombyggdes 1890 och var i drift till 1978. Brokvarn är hopbyggd med en såg.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1969 ritades troligen av Edgar Haasum. Den låga, slätputsade byggnaden har låg sockel samt tegeltäckt sadeltak. De fyra gråmålade dörrarna mot väster består av vertikal, gråmålad panel.

FÖRE DETTA FOLKSKOLA - före detta skolan uppfördes 1889 i en våning. Den är klädd med ljus, liggande fasspontpanel och har figursågade fönsterfoder samt gavelveranda. Skolan har tidigare inrymt även postkontor, men fungerar numera som församlingshem.

HEMBYGDSGÅRD - Hembygdsgården består av en timrad faluröd parstuga klädd med locklistpanel. Stugan uppfördes i slutet av 1800-talet.