Stäng fönster Lidköping kn, SALEBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SALEBY KYRKA i Saleby socken ligger ca 15 km söder om Lidköping. Socknen består mestadels av fullåkersbygd. Socknens viktigaste näring har varit jordbruk samt kvarnar och annan småindustri. I en gammal manbyggnad i Lanna i södra delen av socknen är Statens centralanstalt för jordbruksförsök belägen sedan 1929. Här har även funnits en kyrka. I socknens norra del rinner ån Flian i öst - västlig riktning och utgör gräns mot grannsocknen Norra Härene i norr. I byn är bevarat en stenvalvsbro från 1861, flera äldre gårdar, Biskopskvarnen och Stockens kvarn samt Kristinedals textilindustri. Kristinedals äldsta fabriksbyggnad uppfördes 1888 på Salebysidan av Flian. Driften pågick till 1976. Den föregicks vid 1800-talets början en vadmalsstamp. 1847 - 1976 fanns även Kristinedals ullspinneri.

Saleby kyrka är belägen på medeltida kyrkplats i norra delen av Saleby samhälle. Byn är huvudsakligen samlad utmed Jungvägen. (se nedan) Söder om kyrkan finns utmed vägen bland annat ett andelsmejeri, i bruk mellan 1898 och 1968. Saleby hembygdsgård består av hitflyttade ryggåsstugor och skiftesladugård från olika delar av socknen.

Kyrkan är tämligen högt placerad öster om landsvägen mot Lidköping i norr respektive Jung i söder. Norr om kyrkan går in en annan landsväg (Kyrkovägen) mot väster, som i höjd med kyrkogårdsmurens nordvästra hörn delar sig. En av vägarna leder mot Trässberg i nordväst och den andra mot Härjevad och Järpås i väster. En byväg från samma vägkorsning följer västra och södra kyrkogårdsmuren och ansluter sedan till Jungvägen. Från byvägen leder en grusgång österut mot kyrkogårdens huvudentré. Utanför kyrkogårdens nordvästra hörn ligger en ekonomibyggnad samt en större parkeringsplats.
I söder, på motsatt sida av byvägen, finns en skolbyggnad från 1900-talets början tillsammans med en ny skola. I sydväst ligger prästgårdens före detta arrendatorsbostad med tillhörande ekonomibyggnader och i norr ligger villor samt en länga med pensionärsbostäder. Kyrkogården gränsar i sydöst till en före detta handelsbod, som numera utgör församlingshem. Församlingshemmets parkeringsplats utmed Jungvägen nyttjas även av kyrkobesökare.
Prästgården från 1903 ligger utmed Trässbergsvägen något längre mot nordväst och ytterligare mot nordväst finns ett 1920-talsklassicistiskt före detta ålderdomshem från 1931. Nordväst om kyrkan Norr om kyrkan låg i äldre tid en allmänning med tåstugor. Huvuddelen av gårdarna ligger utmed Jungvägen.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är en före detta butik med vit, liggande panel i bottenvåningen och stående vit panel i övervåningen. Sadeltaket är tegeltäckt.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, som rymmer förråd och personalutrymmen, är klädd med brun träpanel. Sadeltaket är täckt med betongpannor.

ARRENDATORSBOSTAD - Byggnaden är klädd med röd panel och har tegeltäckt sadeltak samt veranda och vita snickerier.