Stäng fönster Lidköping kn, TRANUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TRANUMS KYRKA i Tranums socken är belägen ca 20 km västsydväst om Lidköping. Socknen består huvudsakligen av småbrutet slättlandskap med inslag av skog. Genom socknen rinner Storebergsån i riktning mot Vänern i väster. Tranum är beläget i en vägkorsning. Ett hundratal meter väster om kyrkan går en landsväg mot närbelägna Tådene i nordväst. Utmed södra kyrkogårdsmuren passerar en annan mindre landsväg mot Norra Kedum, beläget endast ca tre kilometer i nordöst. Tranums kyrkogård är belägen på motsatt sida av vägen. Sydväst om kyrkogårdsmuren ligger en transformator. Väster om kyrkan ligger en parkeringsplats samt en ekonomibyggnad.

Tranums nuvarande bykärna växte fram med järnvägen 1905-1938. Den består av ett antal villor från främst 1920-1930-talet. Nordöst om kyrkan finns en äldre gård med huvud - och ekonomibyggnader i faluröd träpanel. Mangården har brutet, tegeltäckt tak samt vita snickerier. Söder om byn breder småbruten odlingsmark ut sig.
Den gamla kyrko - och begravningsplatsen är högt belägen i en träddunge ca en kilometer öster om den nuvarande kyrkby. I anslutning till ödekyrkogården finns "Rättargården", som består av en ovanligt bred parstuga samt magasin i två våningar.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden är klädd med röd panel och har tegeltäckt sadeltak. Byggnaden, troligen uppförd 1962, har mot söder två gröna trädörrar med glasruta.