Stäng fönster Lidköping kn, TRÄSSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TRÄSSBERGS KYRKA i Trässbergs socken är belägen ca 10 km söder om Lidköping. Socknen består till största delen av fullåkersbygd. Genom socknen rinner Lidan mot Vänern i norr, men även ett par av Lidans tillflöden från öster. Lidan gör här en krök mot väster. Vid åarna finns markanta raviner. Viktigaste näringsgren har varit jordbruk, kombinerat med bland annat vattendrivna kvarnar. Backalunds kvarn med bottenvåning av sten och övervåning av trä har bevarats från 1800-talets senare del. Vid Rycka, där en medeltidskyrka tidigare stått, finns en ödekyrkogård.

Nuvarande kyrka föregicks av en medeltida kyrka på samma plats. Kyrkbyn är belägen norr om en mindre landsväg mot Lovene och Lidköping i norr samt mot Saleby i sydväst. Vägen från sydväst följer södra kyrkogårdsmuren, men svänger härefter mot norr och följer östra muren. Omedelbart väster om kyrkan går in en mindre körväg mot gården Stommen, belägen ca 500 meter från kyrkan. Vägen följer västra samt härefter norra kyrkogårdsmuren. Utmed norra muren är en mindre parkeringsplats samt på motsatt sida av vägen en ekonomibyggnad som tillhör kyrkan. Kyrkan ligger i jordbruksbygd och omges av en mindre kyrkby. De flesta av närbelägna mangårdsbyggnader är ombyggda på senare tid. Angränsande gård i norr har huvudbyggnaden täckt med vitt mexitegel. Dess tillhörande, timrade magasin är klätt med träpanel. Söder om Lidköpingsvägen ligger flera villor, varav en villa med grått mexitegel. Väster om kyrkan, på motsatt sida körvägen mot Stommen, ligger en gård med två boningshus samt faluröda ekonomibyggnader. En annan gård med tillhörande röda ekonomibyggnader är belägen i nordöst. Till byn hör två skolor.

KYRKANS EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden innehåller garage och förråd. Det har röd träpanel samt tegeltäckt sadeltak.