Stäng fönster Lidköping kn, HASSLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HASSLÖSA KYRKA är belägen i Hasslösa socken ca 13 km sydöst om Lidköping. Socknen består mestadels av fullåkersbygd med inslag av brutet, delvis skogbevuxet landskap i norr. I söder ligger Hasslösa flygfält. Huvudnäringen i socknen har varit jordbruk. Hasslösa kyrkby ligger i nordvästra delen av socknen. Bygatan är lokaliserad utmed en mindre, u-formad vägsträckning mellan nuvarande väg 184 i nordöst och landsvägen Saleby - Vinninga i sydväst. I Kyrkebo, i byns sydvästra del, låg en äldre kyrka. Utmed en mindre väg nordväst om kyrkogården ligger det väl synliga och mycket stora järnåldersgravfältet Brakelund. Gravfältet består av bland annat tio domarringar, en hålväg och fyra skeppssättningar.

Kyrkbyn i byns norra del består av flera äldre bondgårdar samt av egnahem från 1930 - och 1940-talet. Kyrkan ligger sydväst om vägen. På motsatt sida finns en före detta skola och ett före detta sockenmagasin. I öster gränsar kyrkogården till en villa med röd panel och brutet tak och i väster till en villa med stor fruktträdgård.

FÖRE DETTA SKOLA OCH SOCKENMAGASIN - Den före detta skolan är en tvåvåningsbyggnad från 1881, som ombyggdes 1926 i 1920-talsklassicism. Skolan har rödmålad panel med vita snickerier, spröjsade fönster i bottenvåningen, portal, frontespis och valmat tegeltak. Skolan ombyggdes 1927 till nuvarande utseende. Till skolan hör en lärarbostad. I anslutning till dessa hus ligger ett sockenmagasin av rödfärgat timmer, flyttat från gamla kyrkplatsen vid 1800-talets slut. Byggnaderna ligger i ett parkliknande område med björkar. Skolan tjänstgör som församlingshem samt skolmuseum.