Stäng fönster Lidköping kn, HOVBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HOVBY KYRKA i Hovby socken är belägen ca 3 km söder om Lidköping. Socknen , som består av fullåkersbygd, genomflyts av Lidan i väster. Huvudnäringen har varit jordbruk. Socknens östra del upptas till stor del av Lidköpings flygplats vid Östby. Vid Östby finns även en ödekyrkogård och grund efter ytterligare en medeltidskyrka. Socknen har många andra fornlämningar, bland annat ett järnåldersgravfält i Västby nära Lidan. Huvudbyggnaden vid Västby Säteri är från 1880, men till gården hör även ett hus från 1700-talets slut samt ett från slutet av 1600-talet.

Hovby kyrkby ligger öster om en mindre landsväg, parallell med Lidköpingsvägen i väster. Strax norr om kyrkan går upp en liten byväg mot Skofteby i sydväst. Till den lilla kyrkbyn hör bland annat ett boningshus med ljus panel, magasin samt välbevarade lador i skiftesverk från 1800-talet. Ett stycke öster om kyrkan finns gult trähus med tillhörande rödmålad parstuga. I övrigt omges kyrkogården av jordbruksmark.

Söder om kyrkogården finns en större parkeringsplats med ekonomibyggnad. I parkeringsplatsens nordöstra del ligger en liten redskapsbod. Söder om parkeringsplatsen går en körväg upp mot öster. Vägen kantas mot söder av en trädrad.

EKONOMIBYGGNAD MED REDSKAPSBOD - Ekonomibyggnaden är klädd med röd locklistpanel och har svarta snickerier samt sadeltak med betongtegel. Redskapsboden nordväst härom har röd locklistpanel samt sadeltak av trä. Vägg saknas mot söder. Byggnaderna är troligen från 1989.