Stäng fönster Lidköping kn, GÖSSLUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GÖSSLUNDA KYRKA är belägen i Gösslunda socken ca 7 km nordväst om Lidköping. Socknen ligger på södra delen av Kållands halvö i Kinneviken i Vänern. Socknen består av småkuperat, brutet odlingslandskap med inslag av skog. Viktigaste näring på Kålland har varit jordbruk och fiske. Här har även funnits ett flertal väderkvarnar

I södra delen av socknen ligger områdena Tofta, Stenhammar och Lockörn. De begränsas av Vänern i öster och av skog i väster. De tre ursprungligen skilda byarna har vuxit ihop till en Lidköpingsförort och bildar ett långsträckt villasamhälle utmed Läckövägen. I Tofta ligger bland annat herrgården Apelås med nuvarande mangård från sent 1800-tal och flygel i karolinsk stil. Villa Giacomina i Stenhammar är en välbevarad, nyklassicistisk lantegendom från 1810-talet. Till gården hör ett lusthus från 1790-talet och en engelsk park.

Gösslunda kyrka har ett högt och framträdande läge på en syd - nordligt orienterad ås. Norr om kyrkogården är åsen bevuxen med en gles talldunge. I söder och öster omges kyrkan av odlat slättlandskap. Kyrkan ligger nordöst om en vägkorsning. Utmed östra kyrkogårdsmuren passerar landsvägen mot Sunnersberg i nordöst. Strax väster om kyrkan går en något större landsväg från Lidköping i sydöst mot Rackeby i nordväst. Något sydväst om kyrkan ligger en mindre gårdsgrupp, typisk för Kålland, Västanåker. Byn ligger tät och samlad nära landsvägen och består huvudsakligen av götiska gårdar från 1800-talets slut. Kyrkan nås via en liten avtagsväg från Sunnersbergsvägen mot norr. Vägen går utmed västra kyrkogårdsmuren och ansluter nordväst om kyrkan till Rackebyvägen. Nordväst om kyrkogårdsmuren är en större parkeringsplats samt en ekonomibyggnad. Väster om kyrkan, på motsatt sida avtagsvägen, är en gård med faluröda mangårds - och ekonomibyggnader. Nordväst om kyrkan, norr om avtagsvägen ligger en röd mangårdsbyggnad samt ett före detta ålderdomshem.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1976 innehåller personalutrymmen samt toaletter. Byggnaden är uppförd i gulgrått fasadtegel och täcks av sadeltak med lertegel. Mot söder är två portar och mot öster en bredare port.