Stäng fönster Lidköping kn, SKALUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKALUNDA KYRKA ligger i Skalunda socken ca 11 km nordväst om Lidköping. Socknen ligger i västra delen av halvön Kålland i Vänerns södra del. Socknen består av småbruten odlingsbygd. Landskapet är fornlämningsrikt med bland annat ett gravfält från järnåldern. Nära kyrkan finns en domarring och två storhögar. Skalundahögen, strax norr om kyrkan, mäter 60 meter i diameter och är därmed Västsveriges största hög.

Viktigaste näring i bygden har varit jordbruk och fiske. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar. Hindens rev i Skalunda, 5 km långt och 25-100 meter brett, sticker ut likt en spjutspets i Vänern. Revet ingår i en israndszon, som sträcker sig från Stavanger i Norge till Lathis i Finland.

Skalunda kyrkby ligger på högsta delen av Rådaåsen, väster om landsvägen från Lidköping mot Rackeby, beläget 3 km i nordöst. Öster om kyrkogårdsmuren går en mindre landsväg mot Sandviken i Vänern. Söder om kyrkogården går upp en landsväg mor Örslösa, 7 km nordöst om Skalunda. Kyrkan omges av en liten kyrkby. Nordväst om kyrkogården ligger ett före detta arrendatorsboställe till kyrkan. Gården har två boningshus från ca 1930-talet. Ett av dessa är en tvåvåningsbyggnad, klädd med ljus träpanel. Det andra boningshuset, beläget i nordväst, omges av rödmålade ekonomibyggnader och utgörs av ett tvåvånings falurött hus från samma tid. Utmed Rackebyvägen, nordöst om kyrkogården ligger en före detta handelsbod från ca 1920. Det stora tvåvåningshuset har gul träpanel och brutet, tegeltäckt tak. Öster om kyrkogården ligger en liten rödmålad verkstad med gröna snickerier och sadeltak med korrugerad eternit. Utmed Rackebyvägen är också en parkeringsplats.