Stäng fönster Lidköping kn, VÄLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄLA KYRKA i Väla socken är belägen ca 15 km västsydväst om Lidköping. Landskapet utgörs av småbruten odlingsbygd med inslag av skogsbackar. Genom socknen slingrar sig en å mot Vänern i nordvästlig riktning. Huvudnäringen har varit jordbruk. I socknen ligger Välabergs herrgård. Den lilla herrgårdsbyggnaden med ljus panel, frontespis med klocka och valmat tak anses stamma från mitten av 1700-talet.

Väla kyrkby ligger ett par hundra meter väster om landsvägen mellan Örslösa i norr och Gillstad i söder. Omedelbart söder om kyrkogården går in en liten körväg mot Välaberg i väster. Sydöst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger en före detta skolbyggnad. I övrigt utgörs den lilla byn av spridda gårdar i kyrkans närhet. Kyrkan omges på alla sidor av odlingsmark. Utmed södra kyrkogårdsmuren är en större parkeringsplats och väster om en ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden är klädd med röd träpanel med vita snickerier och täcks av ett sadeltak med lertegel.

FÖRE DETTA SKOLA - Skolan, troligen från ca 1910-talet, är en ljus byggnad i två våningar med fronte spis samt, portal samt höga fönster.