Stäng fönster Lidköping kn, KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KÅLLANDS-ÅSAKA KYRKA är belägen i Kållands-Åsaka socken ca 10 km sydväst om Lidköping. Landskapet består huvudsakligen av slättland, väster om Lidan. Socknen genomflyts nordöst om kyrkbyn av Kvänumsbäcken. Någon kilometer söder om Kållands-Åsaka kyrkby finns den mindre tätorten Lovene med bland annat slakteri och skola. Genom Lovene passerar järnvägen Lidköping - Håkantorp.
Kyrkan ligger i norra delen av den lilla kyrkbyn, öster om en mindre landsväg mellan Trässberg i sydöst och väg 44 i norr. Omedelbart väster om kyrkan gör vägen en kraftig sväng mot sydväst. Byn har ett högt och markerat läge i jordbrukslandskapet med kyrkan på högsta punkten. I nordväst ligger en ljus mangårdsbyggnad med brutet tak och en röd vinkelbyggd ladugård söder om vägen. Utmed norra kyrkogårdsmuren går en körväg mot Frälsegården, belägen i nordöst. Omedelbart söder om kyrkogårdsmuren ligger gården Stommen med tillhörande ekonomibyggnader. En annan körväg, utmed sydmuren, leder fram hit. I sydöst , på motsatt sida av körvägen, är nya kyrkogården belägen. Utmed västra delen av nya kyrkogårdens västmur är en parkeringsplats. Nya kyrkogården gränsar i väster till en före detta skola, vilken nu är församlingshem.
SKOLA - Skolan i två våningar är klädd med ljusgrå locklistpanel och täcks av ett valmat mansardtak med fönster. Byggnaden har en bågformad, jugendbetonad frontespis samt tre portaler mot söder. Huset är byggt 1920. Framför byggnaden är en stor grusplan och bakom denna är en trädgård med rödmålade uthus. Tomten inramas av en häck.
STOMMEN - Mangården i två våningar är klädd med faluröd panel och har tegeltäckt sadeltak. Den är troligen byggd ca 1920. Till gården hör ett antal rödmålade ekonomibyggnader, bland annat två välbevarade äldre bodar.