Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, SANKT NICOLAI KYRKA OCH HELIGA KORSETS GRAVKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LIDKÖPING -Den så kallade Gamla Staden i Lidköping, öster om ån Lidan, fick 1446 sina äldsta kända stadsprivilegier. Staden hade ett centralt läge, där vägar från Skara, Vadsbo och Kålland strålade samman. Speciellt viktigt för stadens lokalisering var Vänern, som här formar sig till Kinneviken. Från medeltiden återstår endast delar av Sankt Nicolai kyrka, vilken ursprungligen låg söder om stadskärnan. Kyrkan fick sitt namn efter sjöfararnas skyddshelgon, Sankt Nicolaus. År 1670 fick Rikskansler Magnus Gabriel de la Gardie stadsprivilegier för Nya Staden väster om Lidan. Stadsdelen anlades enligt barockens förebilder med raka gator och regelbundna kvarter i ett rutmönster. I hans ambitioner ingick utvidgning av Sankt Nicolai kyrka.

En stadsbrand 1849 blev förödande för såväl kyrkan som för staden.