Stäng fönster Lidköping kn, LINDÄRVA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LINDÄRVA KYRKA är belägen i Lindärva socken ca 10 km sydöst om Lidköping. Socknen består till största delen av fullåkersbygd. Huvudnäringen har varit jordbruk. Till socknen hör byn Hålltorp norr om kyrkan, där bland annat är bevarat ett äldre vattentorn av tegel med träöverdel. Lindärva kyrkby ligger sydväst om landsväg 184 mellan Skara och Lidköping.

Kyrkan är belägen i öppet jordbrukslandskap utmed en liten väg mot Hasslösa i nordöst. Ett litet stycke norr om kyrkan passerar landsvägen mellan Vinninga i nordöst och Jung i sydväst. I vägkorsningen ligger två skolhus av tegel, varav ett är uppfört på 1880-talet och det andra 1926. En liten körväg mot nordväst leder till Mosshaga gård. Hasslösavägen följer kyrkans södra mur, men svänger sedan mot norr och följer västmuren. Härefter svänger vägen åter mot väster. Öster om kyrkogården ligger en rödmålad, tvåvånings mangårdsbyggnad med flygelbyggnad, troligen 1800-tal, och söder om kyrkogården några 1800-tals faluröda ekonomibyggnader, bland annat ladugårdar och ett magasin. I väster, på motsatt sida av vägen, ligger en större parkeringsplats och bortom denna en gård med en gulmålad, panelad huvudbyggnad i två våningar.