Stäng fönster Lidköping kn, SÄVARE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SÄVARE KYRKA ligger i Sävare socken vid Kinneviken i Vänern, ca 7 km sydöst om Lidköping. Socknen består huvudsakligen av fullåkersbygd med inslag av mindre skogsområden. I norra delen av socknen ligger Filsbäcks med en stor bad - och tältplats utmed Vänern. Här är även Filsbäcks ännu välbevarade säteri uppfört 1800. Genom Filsbäck passerar järnvägen Kinnekulle - Lidköping (invigd 1898) samt väg 44 mellan Götene och Lidköping.
Sävare kyrkby är idag införlivad med den lilla tätorten Vinninga i socknens sydligaste del. Vinninga växte i samband med anläggandet av den nu nedlagda järnvägen Lidköping - Skara - Stenstorp 1874. Stationen och samhället fick namn efter ett gästgiveri som tidigare funnits nära kyrkan. Det består idag av nybyggda villor och utgör förort till Lidköping. Sydväst om Vinninga går väg 184 mellan Skara och Lidköping.

Sävare kyrkby ligger väster om landsvägen mellan Vinninga och Filsbäck. Närmast landsvägen ligger en prästgård i nordöst och en före detta skola i sydöst. Något längre söder ut finns en före detta lärarbostad. På vägens motsatta sida finns några äldre gårdar med rödmålade huvud - och ekonomibyggnader. Prästgård och församlingshem gränsar i väster till kyrkogården. Bortom ett gräsbevuxet område söder om kyrkogården vidtar Vinningas villabebyggelse.
Norr om Sävare gamla kyrkogård ligger en större parkeringsplats och i dess nordvästra del en ekonomibyggnad, tillhörande kyrkan. Här låg fram till 1930-talet en skolbyggnad. Mellan byggnaden och gamla kyrkogården finns en minneslund. (Se anläggning.) Omedelbart utanför södra muren ligger en äldre ekonomibyggnad. I övrigt omges kyrkan i väster och norr av åkermark.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, som innehåller personalutrymmen, toaletter och redskapsförvaring, har röd, träpanel, vita fönster och svarta dörrar. Det valmade sadeltaket är täckt med tegel. Byggnaden tillkom troligen på 1970-talet.

GAMMAL EKONOMIBYGGNAD - Den mycket lilla byggnaden från 1900-talets början är slätputsad och gulmålad samt har plåttäckt sadeltak. På fasaden är en takskärm för redskapsförvaring.

FÖRE DETTA SKOLA - En tvåvånings, 1920-talsklassicistisk före detta skola, är klädd med röd panel och prydd av fronton, vita pilastrar och fönsterfoder. Byggnaden är idag församlingshem och expedition.

LÄRARBOSTAD - Den före detta lärarbostaden är byggd i vinkel i början av 1900-talet. Huset har liggande ljus panel, veranda samt ornerad gavelspets.

PRÄSTGÅRD - Prästgården, troligen 1920-tal, är klädd med liggande, gul panel med vita snickerier. Till prästgården hör en flygel i form av en rödmålad liten enkelstuga på hög murad sockel.