Stäng fönster Lidköping kn, NORRA HÄRENE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA HÄRENE KYRKA ligger i Norra Härene socken ca 10 km sydöst om Lidköping. Socknen , som består av fullåkersbygd, genomflytes av två åar i väst - östlig riktning. Flian i utgör gräns mot grannsocknen Saleby i söder. Viktigaste näringsgren i socknen har varit jordbruk, men här har även funnit många vattendrivna kvarnar och andra småindustrier. I Resville by i Flians dalgång revs på 1500-talet en annan medeltidskyrka. I Resville är också bevarat en stenvalvsbro från 1861och flera kvarnar. Backgårds kvarnbyggnad är uppförd 1913. Holmens kvarn är något senare och vattenhjulet har ersatts av turbiner. Kristinedals före detta textilindustri ligger på båda sidor om Flian . Den nya fabriken på Härenesidan byggdes 1898 och tillbyggdes 1968. Driften pågick till 1976. Den föregicks vid 1800-talets början av en vadmalsstamp. 1847 - 1976 fanns även Kristinedals ullspinneri.

I Bronäs vid Flians dalgång ligger Bronäs säteri från karolinsk tid. Till gården hör också bland annat ett före detta mejeri samt kvarn. Skofteby säteri från 1700-talets slut är belägen i en naturskön park vid Flians utlopp i Lidan. Även här finns ett före detta mejeri samt en ödekyrkogård, där tidigare stått en medeltidskyrka, riven 1783. Vid Skofteby källa fanns under en period en vattenfabrik.

Norra Härene kyrkby ligger öster om landsvägen mellan Lidköping i norr och Saleby i söder. Alldeles norr om kyrkan passerar en landsväg mot Hovby kyrka i nordväst och en annan i mot Vinninga i öster.

Kyrkbyn är belägen väster om den senare bebyggda byn. På motsatt sida av Lidköpingsvägen ligger en före detta skola, som numera tjänar som församlingshem. I nordöst ligger prästgården. Kyrkan har ett naturskönt läge med Prinsabäckens lummiga bäckravin slingrande utmed östra kyrkogårdsmuren. Nordväst om kyrkogården finns en större parkeringsplats. En mindre parkeringsficka utmed Lidköpingsvägen är belägen söder om kyrkan.

SKOLA - Skolhuset, uppfört 1865, präglas av en ombyggnad 1908. Skolhuset består av två våningar med gul träpanel, frontespis och veranda.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i två våningar är rödmålad med vita snickerier. Den är ursprungligen uppförd 1767, men förändrades i senare tid. Till prästgården hör bland annat ett magasin, som vilar på fyra hörnstenar. Magasinet är klätt med röd, äldre träpanel.