Stäng fönster Lidköping kn, NORRA KEDUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA KEDUMS KYRKA är belägen i Norra Kedums socken vid Vänern, ca 15 km väster om Lidköping. Socknen består huvudsakligen av småbrutet slättlandskap. Den avgränsas mot norr av en vik av Vänern, Skäftet, och närliggande skärgård. Mot viken slingrar sig en å mot nordväst och passerar norr om kyrkan. Socknen är mycket fornlämningsrik med bland annat en storhög, skålgropar, mindre högar samt fyra gravfält.

Norra Kedums kyrka är belägen alldeles väster om landsvägen mot Tranum i sydväst. Kyrkan omges av en mindre kyrkby. Mitt emot kyrkan ligger bondgården Kullen och i väster en spånklädd, numera vinglös, väderkvarn av holländsk typ. (med vridbar hätta). Nordöst om kyrkan ligger längs landsvägen villor från 1900-talet. 1908 - 1938 fanns en station tillhörande Lidköpings- Kållands järnväg. Norr om villabebyggelsen mynnar Tranumsvägen ut i landsvägen mot Tådene i väster och Öslösa i nordöst. I vägkorsningen ligger prästgården Gröneberg belägen. Prästgården uppfördes 1816, men tillbyggdes 1926. Den rödmålade mangården har frontespis och balkong. Till gården hör smedja, rödmålade ekonomibyggnader och stor trädgård.

I norr gränsar kyrkan närmast till en smal, gräsbevuxen remsa med en bäck och i väster till odlingsmark. Närmast kyrkogården ligger i väster ett mindre bostadshus med uthus, båda av faluröd träpanel samt med tegeltäckta sadeltak.

KULLENS GÅRD - Gården består av två boningshus. Det äldre är av bred typ, typisk för bygden, och har halvrunda överfönster. Båda boningshusen är klädda med rödmålad panel liksom tillhörande ekonomibyggnader från ca 1900.