Stäng fönster Lidköping kn, MARIAKYRKAN KYRKOMILJÖ, LIDKÖPING, MARGRETELUND, Västra Götaland

Beskrivning
MARIAKYRKAN är belägen i stadsdelen Margretelund i sydöst om Lidköpings centrum. Den så kallade Gamla Staden i Lidköping, öster om ån Lidan, fick 1446 sina äldsta kända stadsprivilegier. Staden hade ett centralt läge, där vägar från Skara, Vadsbo och Kålland strålade samman. Speciellt viktigt för stadens lokalisering var Vänern, som här formar sig till Kinneviken. Från medeltiden återstår endast delar av Sankt Nicolai kyrka, vilken ursprungligen låg söder om stadskärnan. År 1670 fick Rikskansler Magnus Gabriel de la Gardie stadsprivilegier för Nya Staden väster om Lidan. Stadsdelen anlades enligt barockens förebilder med raka gator och regelbundna kvarter i ett rutmönster.

Bostadsområdet Margretelund består av 260 lägenheter och är en produkt av det så kallade miljonprogrammet. 1974 antogs stadsarkitekt Patrick Darlings förslag till stadsplan för Margretelunds stadsdelscentrum. Efter en tävling fick Bengt S Carlberg och Stig R Hermansson Arkitektkonstor AB uppdraget att planera dess olika centrumfunktioner. I Margretelunds stadsdelscentrum, som kom att uppföras 1974-1976, ingår Mariakyrkan. Kyrkan är sammanbyggd med en förskola. Kyrkan gränsar i norr till fritidsgård, i väster till Östhaga äldreboende med restaurang och, i öster till Östbyskolan. Alla byggnader utom skolan vetter mot ett integrerat torg väster om kyrkan. Ett kvarter väster om Östhaga ligger Guldvingens vårdcentral.