Stäng fönster Lidköping kn, JÄRPÅS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
JÄRPÅS KYRKA är belägen i Järpås socken. Socknen ligger ca 20 km söder om Lidköping. Viktigaste näring har varit jordbruk. Vid 1800-talets slut exporterades från denna och omgivande socknar spannmål till England. Genom östra delen av Järpås rinner ån Lidan, där tidigare funnits kvarnar och sågar. Invid Lidans dalgång ligger herrgården Sköttorp. Mangårdsbyggnaden av trä från ca 1880 är uppförd i nygotisk stil.

Järpås samhälle finns i södra delen av socknen. Öster om samhället består landskapet av åkerbygd och väster om denna av ett småkuperat, brutet landskap. Samhället klyvs genom riksväg 187 mellan Lidköping och Vara. Den västra, nyare delen växte fram med järnvägens Lidköping - Håkantorp tillkomst 1877. Här är ett bevarat stationshus samt äldre trävillor från 1900-1930. Vid järnvägen ligger även tre spannmålsmagasin.

Samhällets äldre, östra del ligger på en ås, omgiven av åkermark. Kyrkbyn här har legat på samma plats sedan medeltiden. I anslutning till kyrkan ligger i väster prästgården och i nordöst en före detta skola, som numera används som församlingshem. Invid församlingshemmet finns även en ny skolbyggnad. Området mellan kyrka och väg 187 upptas i övrigt av hagmark. Kyrka, prästgård och skolbyggnader är placerade omedelbart nordväst om den lilla avfartsväg/bygata som i båda ändar mynnar ut i väg 187 i väster. En parkeringsplats utmed vägen, väster om kyrkan, servar såväl kyrka som församlingshem. Något längre mot sydväst, i anslutning till den nyare delen av kyrkogården, finns en annan parkeringsplats invid vägen.

Sydväst om kyrkan går upp en avtagsväg mot Jung. I söder ligger några gårdar samt i nordost nyare villor. Utmed väg 187, finns i nordöst hembygdsföreningens stugor. Dessa består av en rödmålad enkelstuga klädd med panel, en knuttimrad stuga samt en smedja - samtliga flyttade från olika delar av socknen.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en tvåvåningsbyggnad, klädd med faluröd locklistpanel. Huset från 1875 ombyggdes 1930. Det omges av en parkliknande trädgård.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är klätt med faluröd panel och har ett tegeltäckt sadeltak. Huset är ombyggt i sen tid.