Stäng fönster Lidköping kn, OTTERSTADS KYRKA OCH SANKTA MARIE KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
OTTERSTADS KYRKA i Otterstads socken är belägen ca 20 km nordnordväst om Lidköping. Socknen ligger på Kållandsö, norr om halvön Kålland i Vänerns södra del. Socknen består av småbrutet odlingslandskap. Till Otterstad hör Ekens örika skärgård med Navens fyr i norr. Landskapet är fornlämningsrikt med bland annat gravfält från yngre järnålder, runsten och en skans från 1600-talet vid Ullersundet. Viktigaste näring har varit jordbruk och fiske. På Kållandsös nodöstra del ligger Spikens fiskeläge med flera bevarade fiskebodar. På Kålland och Kållandsö har även funnits ett flertal väderkvarnar, varav flera bevarats. På en udde vid Kållandsös östra sida avtecknar sig Läckö slott, byggt 1298 och ombyggt på 1600-talet genom Magnus Gabriel de la Gardie. En kilometer sydväst om slottet finns Läckö Kungsgård. Ekebo båda gårdar, strax väster om Kungsgården, har tidigare varit gästgivaregård respektive kamrersboställe under Läckö. Odensviks herrgård vid Kinneviken uppfördes 1830. I socknen finns även Sankta Marie kapell med medeltida ursprung samt vid Ullersundet Senäte gamla kyrkplats. Otterstads kyrkoherdeboställe, Stommen, en kilometer sydöst om kyrkan, ligger vid platsen för Otterstads gamla kyrka. Denna var troligen uppförd på 1200-talet och raserades 1854. Stommens boningshus från 1732 och den vinkelbyggda flygeln från 1850 är klädda med ljus lockpanel.

Kyrkan omges i norr och väster av en samlad kyrkby. Kyrkbyn ligger på den halvö som bildas mellan två smala vikar i sydöst, Fröfjorden och Kärret. Nordväst om kyrkan passerar landsvägen mot Läckö och i söder går en mindre körväg. På motsatt sida av landsvägen finns en kyrkogård samt församlingshem från 1900-talets mitt. Mellan församlingshemmet och den äldsta, nordöstra delen av kyrkogården går en körväg mot den nyare, bredare delen av kyrkogården i väster samt till en ekonomibyggnad belägen här. Norr om kyrkogården är en skola samt en avtagsväg mot Nore i väster. Vid vägkorsningen ligger före detta sockenmagasinet. Nordväst om kyrkan, men öster om landsvägen, finns en större parkeringsplats. Ett stycke norr om denna ligger före detta stomgården "Skog" med faluröda ekonomibyggnader samt mangård från 1939. Sydväst om landsvägen finns en hembygdsgård.
SOCKENMAGASIN - Sockenmagasinet stod tidigare i anslutning till kyrkan. Den rödmålade träbyggnaden med sadeltak är placerad på stenpelare av kalksten.

HEMBYGDSGÅRD - På hembygdsgården finns tre ditflyttade byggnader. En låg, knuttimrad ryggåsstuga har tjärad lockpanel och torvtäkt sadeltak. Holkkvarnen har vridbar överdel ovanpå taket till ett litet hus. En krake av vass användes tidigare för att torka nät på.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet, ritat av Karl Persson, uppfördes 1938. Det är vinkelbyggt, klätt med gult fasadtegel och delvis med gul puts. Sadeltaket är tegeltäckt.