Stäng fönster Lidköping kn, HÄGGESLEDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÄGGESLEDS KYRKA - Häggesleds kyrka i Häggesleds socken är belägen ca 15 km sydväst om Lidköping. Landskapet är småkuperat och delvis skogvuxet, men till största delen uppodlat. Genom socknen rinner två åfåror från norr respektive söder. De förenar sig norr om Häggesleds kyrka i Storebergsån på dess väg mot Vänern i nordväst. Till socknen hör Hinderstorps stora gård , ursprungligen uppfört på 1600-talet. Mangårdsbyggnaden i två våningar är reverterat och täckt med skiffertak samt har en klassicistisk portal. Till gården hör bland annat två flygelbyggnader.
Häggesleds kyrka ligger väster om landsvägen mellan Gillstad i norr och Slädene i söder. Strax söder om kyrkan går upp en väg mot Järpås i sydöst. Kyrkbyn består av de angränsande gårdarna Stommen och Skattegården i väster samt av en före detta skola och lärarbostad i sydöst. Byn är belägen i en uppodlad dalgång mellan en höjdrygg i öster och en annan i väster. I söder öppnar sig åkerlandskap.

Utmed norra kyrkgårdsmuren går en liten körväg, som bland annat leder fram till Stommen och Skattegården. Här finns även en liten parkeringsplats. Körvägen passerar nordöst om kyrkan en liten bro. Under bron och utmed den östra kyrkogårdsmuren rinner en liten å. Utanför kyrkogårdens sydöstra hörn leder en gångbro av trä över ån till före detta skolans, nuvarande bygdegårdens trädgård i öster. Bygdegården vetter mot Gillstadsvägen i öster. I trädgårdens sydvästra hörn ligger en till kyrkan hörande ekonomibyggnad. En större parkeringsplats utmed körvägen, gemensam för kyrka och bygdegård, är sedan 1968 belägen vid åns östra sida.

STOMMEN - Stommen är en 1800-tals manbyggnad i 1 ½ våning. Huset är klätt med ljus panel och har tegeltäckt sadeltak.

SKATTEGÅRDEN - Gården består av en äldre och en yngre manbyggnad samt tillhörande äldre, rödmålade flygelbyggnader. Den äldre huvudbyggnaden har ljus panel och tegeltäckt sadeltak.

FÖRE DETTA SKOLA SAMT EKONOMIBYGGNAD - Före detta skolan från 1900-talets första del är byggt i två våningar och klätt med röd panel samt har vita fönsteromfattningar. Sadeltaket täcks av tegel. Huset är utbyggt mot väster samt med en veranda i öster.