Stäng fönster Lidköping kn, RÅDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
RÅDA KYRKA är belägen i Råda socken ca fem km väster om Lidköping, söder om Vänern. Socknen ligger på sydligaste delen av Kållands halvö, vilken här skjuter ut i Vänern. Socknen består av slättbygd vid nedre Lidan samt skog på Rådaåsen. Rådaåsen, som till största delen är uppbyggd av isälvsgrus och sand med inslag av morän, går i öst - västlig riktning genom Sverige. Söder om Råda passerar järnvägen Lidköping - Håkantorp. Sydväst om kyrkan ligger naturreservatet Lunnelid med ädellövskog. De yngre delarna av Råda ligger på slätten sydost om Rådaåsen och är bebyggda med nya villor. Till Råda hör även villaområdet Silverbyn norr om kyrkbyn. Viktigaste näringsfång i socknen har varit jordbruk. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar.

Kyrkbyn ligger på södra sidan av Rådaåsen, huvudsakligen sydöst om den norrgående landsvägen mot Läckö. Prästgården ligger i södra delen av byn. Ett tvåvånings timrat och rödfärgat magasin tillhör prästgården liksom en källare med timrad överbyggnad.

Kyrkan ligger öster om landsvägen, i kyrkbyns norra del. Den omges av en liten kyrkogård. Omedelbart nordöst om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad. Norr om kyrkan förgrenar sig vägen i två vägar. I den trekant som här bildas fanns tidigare en allmänning. Söder om kyrkan är en skola och i sydväst ligger Hembygdsgården Lunnelid, med framkammarstuga och bod, flyttade från Storegården.

Väster om landsvägen ligger en större kyrkogård, troligen från 1941, och norr om denna en stor parkeringsplats. Söder och väster om kyrkogården är en brant rasbrant.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden utanför kyrkogårdsmuren innehåller utrymmen för personal, toaletter mm. Envåningsbyggnaden är slätputsad och vitmålad med bruna snickerier.