Stäng fönster Lidköping kn, LAVADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LAVADS KYRKA i Lavads socken är belägen ca 15 km sydväst om Lidköping. Socknen består till stor del av bruten, slättbygd med inslag av skog. Huvudnäringen har varit jordbruk. Ca en halv kilometer norr om kyrkan ligger Almetorps säteri med corps-de-logi, flyglar och ekonomibyggnader. Norr respektive väster om kyrkan ligger gårdar bestående av rödmålade byggnader med olika funktioner.

Kyrkbyn, där ovan nämnda gårdar ingår, är belägen utmed en äldre vägsträckning av väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Vägen utgör nu avfartsväg öster om nuvarande väg 44. Den lilla grusvägen från norr passerar utmed östra kyrkogårdsmuren, men svänger härefter av och följer södra muren mot väg 44 i väster. Söder om muren, på motsatt sida av vägen, ringlar Storebergsån. I norr gränsar kyrkogården till en parkeringsplats och norr om denna en före detta fattigstuga, som numera fungerar som samlingslokal och personalrum för kyrkans behov. I den steniga trädgården ligger också ett före detta sockenmagasin samt ett före detta kyrkstall. Byggnaderna fungerar nu som förråd. I trädgården ligger några bearbetade stenar, möjligen tillhörande en äldre kyrkportal. I väster omges kyrkan av stenbunden odlingsmark och i öster av skog.

FÖRE DETTA FATTIGSTUGA, SOCKENMAGASIN OCH KYRKSTALL - Fattigstugan från ca 1850 är en enkelstuga i en våning samt vind med rödmålad panel, tegeltäckt sadeltak och hallaskorsten. Det timrade sockenmagasinet i två våningar har sadeltak med enkupigt tegel och svartmålade dörrar mot öster. I gavlarna i norr och söder finns en liten rödmålad lucka på varje våning. Sockenmagasinet är troligen byggt under 1800-talets andra hälft. Kyrkstallet är klätt med röd panel och har putsad sockel, sadeltak med enkupigt tegel och två svartmålade dörrar mot öster.