Stäng fönster Lidköping kn, STRÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
STRÖ KYRKA - Strö kyrka är belägen i Strö socken ca 12 km nordväst om Lidköping. Socknen ligger på halvön Kålland i Vänerns södra del. Socknen består av småbruten odlingsbygd, skog samt flera öar i Vänern. Landskapet är fornlämningsrikt med bland annat bronsåldersrösen och gravfält från järnåldern. Viktigaste näring har varit jordbruk och fiske. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar.

I väster skär en vik av Vänern i landskapet, Kävelstocken. Söder om viken finns Stola säteri, känd sedan medeltiden. Den nuvarande karolinska mangården uppfördes i början av 1700-talet av greve Klas Ekeblad. Av Lindholmens 1600-talsslott, vid stranden norr om Stola, återstår endast ruiner samt ett ålderdomligt magasin. Såväl Stola som Lindholmens ägare har haft stort inflytande över kyrkan.

Strö kyrka är belägen nordväst om landsvägen från Sunnersberg i öster. Väster om kyrkan är en mindre parkeringsplats. Öster om kyrkan leder en liten körväg från Sunnersbergsvägen norr ut mot Stola. Vägen delar sig norr om kyrkan till två enskilda vägar. En av vägarna fortsätter mot Kävelstocken i norr och den andra vrider av mot Rackeby i sydväst. Kyrkan omges av åkerbygd med inslag av skogsdungar. Norr om kyrkan ligger en före detta prästgård med ekonomibyggnader, och alldeles nordöst om kyrkogårdsmuren finns en transformator.

PRÄSTGÅRD - En före detta prästgård, "Kyrkebacka", är uppförd av timmer med ljus locklistpanel. Byggnaden, troligen från 1800-talets slut, har halvcirkelformade överfönster. En flygelbyggnad till prästgården består av en parstuga med utknutar, rödmålad locklistpanel samt tillbyggnad på baksidan. Den brädfordrade och rödmålade ladugården är tresidigt kringbygd. Gården omges av en parkliknande trädgård.

TRANSFORMATOR - Transformatorn är uppförd av grå träpanel och har plåttäckt sadeltak. Transformatorn är troligen från 1930-talet.