Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, MELLBY KYRKA OCH MELLBY GAMLA KYRKOGÅRD KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

MELLBY KYRKA ligger i Mellby socken ca 10 km sydväst om Lidköping.

I sydöst består socknen av fullåkersbygd och i nordväst av småbruten odlingsbygd. Genom socknen går den nordöstligt - sydvästligt orienterade väg 44 mellan Grästorp och Lidköping. Mellby uppdelas genom vägen i en sydvästlig och en nordöstlig del. Den sydvästra delen präglas av nyare bebyggelse. Den äldre kyrkbyn är lokaliserad till den nordöstliga delen. Byn ligger på en höjd, med nuvarande kyrka i norra delen av kyrkbyn. Bygatan är belägen utmed en vägstreckning, som kvarlämnades något längre öster ut, då landsvägen här rätades. Till kyrkbyn hör flera äldre gårdar, en före detta gästgivaregård, missionshus och skolhus med lärarbostad. Ca 200 meter nordväst om kyrkan ligger platsen för föregående kyrka, av vilken endast ett kor ombyggt till gravkapell återstår.

Kyrkan är belägen omedelbart sydöst om den rätade landsvägen. På andra sidan vägen är idag en obebyggd moränhöjd. Sydväst om kyrkan börjar den lilla bygatan . Utmed bygatan har kyrkan en större parkeringsplats och utmed nya landsvägen en mindre parkeringsplats. Sydväst om kyrkan ligger den så kallade kyrkstugan. I nordväst är Tolsgården med röda ekonomibyggnader och mangård med vit träpanel.

KYRKSTUGAN - Byggnaden utgörs av en faluröd parstuga med sadeltak, täckt av lertegel.

GAMLA KYRKOGÅRDEN - Nordväst om Mellby kyrka ligger den äldsta kyrkogården, vilken idag är den mest använda begravningsplatsen i socknen. Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur samt av en trädrad. Kyrkogårdsmuren i söder består av en dubbel järngrind, placerad mellan stenstolpar. En grusgång leder från grinden och rakt över den långsmala kyrkogården. Gången kantas av lövträd.

I kyrkogårdens östra del kvarstår sakristian till Mellby förövrigt rivna medeltidskyrka, omdanad till gravkapell. Nordväst om denna är en 1900-tals ekonomibyggnad. Söder om kapellet är ett tiotal stenkors från 1600-tal och 1700-tal. Här finns även en del andra äldre, resta stenar, ett solur på stensockel mm. I västra och södra delen av kyrkogården finns nyare gravvårdar av varierande utseende. Västra delen indelas i kvarter genom häckar.

GRAVKAPELL - det rektangulära gravkapellet är grått och spritputsat med grov, synlig ballast. Sadeltaket täcks av enkupigt tegel. Porten i söder består av en järnbeslagen medeltida dörr. Dörren täcks av horisontella järnlameller och har smidd dragring samt nyckelskylt i form av en orre. Porten har slätputsad omfattning. Portalen omges på vardera sida av en liljesten. Över dörren är ett segmentbågat, lågt fönster. I gavelröstet är ett kors i slätputs. I öster är ett smalt, spetsvinklat fönster. Utmed nordgaveln är fyra resta 1600-1700-talsgravstenar och utmed västra fasaden två äldre gravstenar och ett fragment av liljesten.