Stäng fönster Lidköping kn, SUNNERSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SUNNERSBERGS KYRKA - Sunnersbergs kyrka är belägen i Sunnersbergs socken ca 7 km nordnordväst om Lidköping. Socknen ligger mitt på halvön Kålland i Vänern. Terrängen består av ett öppet och småbrutet odlingslandskap med skogsmark längs Kinneviken i Vänern. I socknen ligger Fröslunda herrgård, på vars ägor 1985 ett offerfynd bestående av 16 bronsålderssköldar gjordes. Herrgården är nyuppförd efter en brand, men två flyglar med snickarglädje är bevarade från 1800-talets slut. Sunnersbergs kyrka ligger på en ås i sydvästra delen av socknen, omedelbart norr om den lilla landsvägen mellan Tolsjö samhälle i sydöst och Strö i nordväst. Vägen följer södra kyrkogårdsmuren, men svänger sedan mot öster och följer den västra muren. Ett par hundra meter öster om kyrkomuren korsas Tolsjövägen av en annan mindre landsväg mot Gösslunda i söder och Läckö i norr. Omedelbart norr om kyrkan ligger Backa gård och öster om kyrkan en före detta skola med lärarbostad. Skolan är idag församlingshem, medan lärarbostaden är bostad. Ett stycke öster om kyrkogården ligger före detta prästgården.

SKOLA OCH LÄRARBOSTAD - Skolhuset från ca 1900 har ljusgul fasspontpanel, veranda, vitmålade snickerier och tegeltäckt sadeltak. Lärarbostaden, nordväst om skolan, är klädd med mörkare gul träpanel och försedd med sadeltak. Byggnaden är senare än skolan samt troligen ombyggd.

BACKA GÅRD - Manbyggnaden är en ombyggd parstuga från 1870-talet. Huset har ljus panel och ett tegeltäckt sadeltak. I den täta gårdsbebyggelsen ingår bland annat vinkelbyggda lador.

KYRKOHERDEBOSTÄLLET - Kyrkoherdeboställets manbyggnad är uppfört 1851, men uppvisar efter en ombyggnad 1916 typisk 1910-talsstil. Huset har röd locklistpanel, frontespis samt brutet och valmat tak med betongtegel. Till prästgården hör bland annat ett timrat magasin samt två enkelstugor med rödmålad panel och hallaskorstenar. Den omges av en trädgård med gräsplanterad rundel.