Stäng fönster Lidköping kn, RACKEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
RACKEBY KYRKA är belägen i Rackeby socken ca 12 km nordväst om Lidköping. Socknen ligger på halvön Kålland i Vänerns södra del. Socknen består av småbruten odlingsbygd samt skogig skärgårdskust. Socknen är fornlämningsrik. Viktigaste näring har varit jordbruk och fiske. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar, varav några finns bevarade i socknen.

Ett stycke sydväst om kyrkan ligger en gårdsgrupp, Gulleberg, bestående av fyra gårdar. De fyra byggnaderna från 1800-talets senare del är byggda av rödmålad locklistpanel och har veranda. På en kulle väster om kyrkbyn ligger Degebergs säteri med anor från 1400-talet. Nuvarande mangårdsbyggnad av trä uppfördes 1834. Detta år anlade här Edvard Nonnen Sveriges lantbruksinstitut och startade en lantbruksskola. Jarlehus borgruin, utmed Kållands västra strand, utgjorde under medeltiden en viktig försvarsanläggning.

Kyrkan har ett högt och framträdande läge på en ås. Den omges i söder och öster av uppodlad åkermark och i väster av en liten, högt belägen kyrkby med gårdar och affär. I kyrkbyn ligger bland annat egendomen Storegården, under medeltiden säteri och tillfällig hemvist för cisterciensnunnor från Gudhem. Kyrkan och tillhörande magasin ligger öster om en mindre enskild väg, som forstätter norr ut mot Katrineberg. Sydväst om kyrkogården är en liten parkeringsplats. Här är även en vägkorsning, där bland annat en väg leder mot Gösslunda i sydöst och en annan till Skalunda i söder. På motsatt sida av enskilda vägen är en gård med två mangårdsbyggnader. En av dessa är uppförd av gult tegel vid 1900-talets mitt. Den andra är något äldre och klädd med röd träpanel. Båda har sadeltak med tegel. Utmed vägen ligger en faluröd ladugård med plåttak från 1800-talets slut. En häck av höga tujor skiljer byggnaden från vägen.