Stäng fönster Lidköping kn, HÄRJEVADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HÄRJEVADS KYRKA i Härjevads socken är belägen ca 20 km söder om Lidköping. Socknen tillhör Varaslättens fullåkersbygd. Västra delen av slättområdet genomflytes av den nord - sydligt orienterade ån Lidan. I socknens östra del flyter Lidans biflöde Jungån, där bland annat Kåregårdens kvarn är bevarad. Av fornlämningar är "Kung Arnes hög" mest iögonfallande. Vid Lidan ca en km väster om kyrkan låg en äldre kyrka, 1921 flyttad till friluftsmueet Fornbyn i Skara.

Härjevads nuvarande kyrka ligger tämligen ensam i fullåkersbygd. Kyrkan är belägen väster om landsvägen mot Skarstad i söder och Trässberg i norr. Några hundra meter norr om kyrkan finns en avtagsväg mot Järpås i väster. Ett kort stycke söder om kyrkan är en annan avtagsväg mot Saleby i öster. Utmed norra kyrkogårdsmuren leder en körväg mot en gård belägen i väster. På motsatt sida körvägen finns en större parkeringsplats med en ekonomibyggnad tillhörande kyrkan. I norr finns ytterligare ett par gårdar på några hundra meters avstånd från kyrkan. Något hundratal meter nordöst om kyrkan ligger utmed landsvägen en före detta skola, som nu används som församlingshem.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från sent 1900-tal innehåller toaletter, garage samt personalrum. Byggnaden är klädd med röd panel och har sadeltak med tvåkupigt lertegel.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är inrymt i en tvåvåningsbyggnad, troligen tillkommen kring sekelskiftet 1900, är klädd med röd panel. Den har veranda med flera vita snickerier och täcks av ett sadeltak med tegel.