Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Linköping kn, ASKEBY KYRKA OCH ASKEBY GÄSTGIVAREGÅRD SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Askeby är en medeltida socken och omnämns första gången 1174. Socknen är belägen en dryg mil öster om Linköping och ligger i övergångsbältet mellan östgötaslätten och det bergiga skogslandskapet i sydöstra Östergötland. Huvudnäringen har varit åkerbruk. Fornlämningarna i området är huvudsakligen av äldre järnålders karaktär och domineras av gravfält. Bland socknens större gårdar finns Öjeby och Stora Greby. Efter tillkomsten av järnvägen Linköping – Ringstorp år 1908 har ett villasamhälle vuxit fram vid Askeby station, som var belägen väster om kyrkan. Järnvägen är numera nedlagd.

Kyrkomiljön
Kyrkan är högt belägen med vida utblickar över det fornlämningsrika sprickdalslandskapet. Söder om kyrkan finns några murrester från ett cisterciensiskt nunnekloster, som grundades på 1180-talet och raserades på 1500-talet. På en av murarna är en klockbod uppförd 1817. Strax väster därom finns två timrade bodar, som enligt uppgift uppfördes på 1890-talet som sockenmagasin. Den södra boden är numer museum. Söder om kyrkogårdsmuren ligger några skolbyggnader, däribland en byggnad uppförd 1924 med rödfärgade fasader under brutet sadeltak. Strax intill ligger en f d lärarbostad från 1871 med reveterade vita fasader och tillhörande ladugård. Väster om kyrkan finns mangårdsbyggnaden till den f d prästgården, vilken sedan 1982 har funktion som församlingshem. Prästgården är uppförd 1872 och utgörs av en välbevarad panelklädd byggnad med sexdelad plan. Norr om prästgården finns även ett löneboställe från 1942. Till byn hör förutom prästgården även två gårdar, Östergården och Norrgården. Den förstnämnda var tidigare gästgiveri. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.