Stäng fönster Berg kn, Bergs kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Bergs kyrka är belägen ett hundratal meter från Storsjöns strand på sydsluttningen nedanför det magnifika Hoverberget. Byn Hoverberg vars marker sträcker sig runtom kyrkan är en gammal centralbygd i den riksintressanta Storsjöbygden. En ångbåtsbrygga löper ut i den vik av sjön som ändas av centralorten Svenstavik ett par kilometer söderut. Kyrkomiljön är belägen från stranden vid ångbåtsbryggan och ett stycke upp längs den flacka sluttningen. Efter bryggan vidtar tre enkla rödmålade vaktmästarlokaler och en brädlada. Den stora sockenstugan, en långsträckt ljus byggnad från 1920-talet i lockpanel har byggts på i vinkel 1997-98 i en anpassad volym, vari pastorsexpeditionen är belägen. Byggnaden är försedd med en monumental portik. Rakt väster om kyrkan, tvärs över vägen, ligger den ännu fungerande prästgården i en stor öppen trädgård. Bostadshuset i ljust gul liggande panel och tegeltak har ett formspråk från tidigt 1900-tal.