Stäng fönster Gotland kn, Gothem kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Gothem kyrka ligger på en höjdsträckning i jordbruksbygden i centrum av Gothem socken, ca en halv km från Hangrevägens anslutning till länsväg 146 mellan och Ala och Slite. Kyrkan och i viss mån även kyrkogården är väl synlig i landskapet. Kyrktornet har även betydelse som sjömärke.
Söder om kyrkan ligger prästgården på samma plats som under medeltiden. Den nuvarande huvudbyggnaden – av kalksten i en våning – uppfördes i början av 1800-talet, medan den närmare 60 m långa ladugården kom till ca 100 år senare. Av den medeltida bebyggelsen återstår endast rester i den nuvarande bostadsbyggnadens källarvåning, samt den trappgavelsformade gårdsporten. Nordväst om kyrkan ligger Gothem skola med skolgården och den f.d. lärarbostaden.
Kyrkan och kyrkogården nås från en mindre, grusbelagd bilparkering i anslutning till Hangrevägen. Via en ca 80 m lång allé av ask och lind i dubbla rader leds besökaren leder fram till kyrkogårdens huvudingång, den västra stigluckan.
Av fornlämningar i kyrkans närmaste omgivningar är kastalruinen från 1100-talet, som redan på medeltiden inlemmats i kyrkogårdens västra mur, den mest framträdande.