Stäng fönster Gotland kn, Grötlingbo kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Grötlingbo kyrka och kyrkogård är belägna intill vägskälet mellan landsvägen Visby – Hemse – Burgsvik (nr 142) och den s.k. Kattlundsvägen, en bygdeväg inom socknen som på motsatta sidan av väg 142 leder vidare mot grannsocknen Näs.

Kyrkogården gränsar på alla sidor mot prästgårdens mark, och prästgårdens manbyggnad, ett stenhus i två våningar, ligger med ena långsidan som gräns för kyrkogården i sydväst. Den nuvarande manbyggnaden innehåller f.ö. betydande delar av den medeltida prästgårdens huvudbyggnad. I sydost har en relativt stor, gräsbeväxt parkerings- och rastplats anordnats.

Kyrkan är belägen på en kulle och man har härifrån utsikt över den omkringliggande bygden. Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården.