Stäng fönster Gotland kn, Hablingbo kyrka kyrkomljö, Gotland

Kyrkomiljön
Hablingbo kyrka och kyrkogård utgör tillsammans med den intilliggande prästgården med byggnader från 1700- och 1800-talen en väl sammanhållen kulturmiljö i ett i övrigt öppet landskap.
Kyrkogården gränsar i norr mot den mindre landsväg, som från den västra kustvägen leder fram till kyrkan och som här delar sig mot Fardhem-Levide resp. mot Havdhem. I öster och söder möter ett öppet odlingslandskap, i väster gränsar kyrkogården till prästgården och dess omkringliggande park. Sentida bebyggelse i närheten av kyrkan är av liten omfattning.
I kyrkogårdens nordvästra hörn uppfördes vid 1800-talets början ett sockenmagasin, vilket idag är inrett till personalrum, förråd, m.m. På motsatt sida om landsvägen ligger de gamla ekonomibyggnaderna till prästgården – lada och ladugård – uppförda ungefär samtidigt som sockenmagasinet och numera använda som depå för Länsmuseet på Gotland.
Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården.