Stäng fönster Gotland kn, Hellvi kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Hellvi kyrka och kyrkogård ligger inbäddade i omgivande grönska, vilket skänker den en rofylld avskildhet. Ingen bebyggelse finns i den omedelbara närheten. I väster leder en äldre vägslinga fram till kyrkogården, numera går landsvägen något hundratal meter längre västerut. Vägförändringen har skapat en tilltalande ”förgård” utanför ingången till kyrkogården, vilket är värdefullt för hela anläggningen.

Utanför muren i väster ligger en bod (f.d. kyrkstall) och ett stegskjul, samt – ytterligare något längre västerut – det f.d. sockenmagasinet samt en mindre byggnad för klockaren.

Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården, och det är av vikt att hela kyrkogårdsmiljön bevaras intakt, samt att störande nybebyggelse i dess närhet undviks.