Stäng fönster Gotland kn, Norrlanda kyrka, Gotland

Kyrkomiljön
Norrlanda kyrkogård är belägen centralt i socknen, på gränsen mellan skogsområdena i öster och öppet landskap i väster. Marken sluttar svagt mot väster ned mot forna myrområden, sluttningen är märkbar på kyrkogården.

Söder om kyrkan ligger den gamla skolan i vars lokaler en ljusfabrik numera huserar. Skolbyggnaden har haft en föregångare: en prästgård som ännu fanns kvar 1694. Öster om kyrkogården finns bebyggelse, i norr finns en mindre ”förgård” med gräs och träd (här låg tidigare sockenmagasinet), och bortanför den bygdevägen. Väster om kyrkogården gammal ängsmark. Den norra ingången utgör huvudentré. Utanför kyrkogården i sydöst finns en rekonstruerad portal som leder till den f.d. skoltomten och ljusfabriken.
Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården.