Stäng fönster Jönköping kn, ÖGGESTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Öggestorps socken utgör en kuperad bygd på småländska höglandet med spridd åkermark. Kyrkbyn ligger vid Stensjöns södra strand, en plats med kontinuitet sedan järnålder, vilket stora gravfält påvisar.

Ur kyrkligt hänseende kom socknen att bli annex till moderförsamlingen Rogberga. Sockennamnet framträder i skrift första gången 1268. Efterleden –torp betyder ”nybygge” och brukar ses som en indikation på att bygd bröts först under järnålder. Vid Stensjöns östra strand ligger det gamla säteriet och fideikommisset Ulfsnäs, vilket på 1500-talet donerades till ätten Ribbing. Kyrkbyn ligger där de gamla vägarna från Rogberga i väster, Lekeryd i norr och Forserum i öster möts. 1864 drogs järnvägen mellan Nässjö och Falköping strax söder om kyrkbyn, där en station anlades. Något egentligt stationssamhälle eller industriell framväxt blev det dock inte. Från 1900-talets mitt och framåt har flera villakvarter byggts mellan järnvägen och kyrkbyn. Det stora flertalet kom att arbeta i de närbelägna tätorterna. Numera löper landsvägen söder om bebyggelsen.

Kyrkan och dess kyrkogård ligger på en platå ovanför Stensjön. Kyrkan bildar fond för en lång och rak bygata från söder, vilken är kantad av villabebyggelse. Framför kyrkogården finns en grusplan med en f.d. skola från 1902. Den är en träbyggnad i 1 ½ plan med gul locklistpanel, frontespis och tegeltäckt sadeltak. I slänten väster om kyrkogården ligger prästgården med timrad huvudbyggnad från omkring 1800. Norr och öster om kyrkogården vidtar åker och
hagmark. Kyrkan ligger mitt på den rektangulära kyrkogården med koret vänt mot öster. Kyrkogården omges av kallmurar. På dess norra hälft står ett gravkor med koppling till säteriet Ulfsnäs.

Nuvarande kyrka är byggd på platsen för en föregående romansk absidkyrka av sten.