Stäng fönster Jönköping kn, ÖLMSTAD KYRKA KULTURMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Ölmstad kyrka med omgivande kyrkogård ligger i Ölmstad socken i norra delen av Jönköpings län. Kyrkomiljön omges av det för trakten typiska och svagt kuperade bördiga odlingslandskapet. Norr om kyrkogården går den öst-västliga vägsträckningen mot anslutningen till E4 vid Broddstorp, och i öster breder Skärstaddalen ut sig. Söder om kyrkan och kyrkogården ligger folkskolan från 1851 som även fungerat som sockenstuga, kommunalsal och nu inrymmer skolverksamhet och utrymmen för kyrkan. Bredvid folkskolan ligger hembygdsgården Klockaregården. På gården finns en timrad bod, en drängstuga och en mangårdsbyggnad som förmodligen uppfördes vid 1700-talets mitt. I norr ligger prästgården från 1930-talet och bredvid ängsmark som är avsatt till kommande utvidgning av kyrkogården.

Kyrkomiljön med omkringliggande byggnader utgör det gamla sockencentrat och har förklarats som riksintresse för kulturmiljön.
Ölmstads kyrka med tillhörande kyrkogård uppfördes troligen under 1100-talets andra hälft. Efter en brand i slutet av 1400-talet valvslogs kyrkan. Tornet i väster med sin karakteristiska trappa uppfördes under 1730-talet. Tornet och det branta sadeltaket är klätt med spån och fasaderna putsade och avfärgade i vitt.
Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor med huvudsaklig utsträckning söder och öster om kyrkan. Kyrkogården är uppdelad i två delar, den äldre kyrkogården i väster runt kyrkobyggnaden och en nyare del i öster. Terrängen sluttar mot öster och den nyare kyrkogården ligger lägre än den äldre.

Ölmstads socken begränsas i väster av Vättern och i öster av skogsbygderna kring sjön Bunn. Längs Vättern löper en skogsklädd bergsrygg med förkastningsbranter ned mot sjön. De bördiga strandremsorna är kända för sina fruktodlingar. Genom socknens centrala del sträcker sig Ölmstaddalen från Gränna i norr till Skärstad i söder. Här går den gamla landsvägen mellan Jönköping och Gränna, medan den på 1960-talet anlagda motorvägen E4:an, gamla ”riksettan” löper ovan Vätterkanten. Ölmstaddalen utgörs av uppodlad slättmark. Fornminnesbilden visar att bygden togs i anspråk redan under stenålder. Flera järnåldersgravfält fi nns spridda i landskapet. Där vägarna från Gränna, Ölmstad, Skärstad och Bunn möts ligger en mindre tätbebyggelse, Brötjemark. Denna växte fram som ett stationssamhälle vid den sedan 1930-talet nedlagda linjen Jönköping-Vireda. Även Bunn var ett stationssamhälle.

Kyrkbyn ligger på en höjdplatå vid dalens västra sida där en mindre dalgång med vägen från E4:an mynnar. Kyrkbyn är klassad som riksintresse för kulturminnesvården.

Kyrka och kyrkogård ligger i nordöstra delen av kyrkbyn, på randen av platån. Söder om kyrkan är en asfalterad plan, kring vilken står byggnader som understryker platsen roll som sockencentrum. I söder ligger den f.d. sockenstugan (ursprungligen folkskola), ett timmerhus från 1851 i 1 ½ plan med ljusgul locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. I backen söderut fi nns en skolbyggnad från 1906, idag sockenstuga och vaktmästeri, med frontespiser och ljusgul panel och tegeltäckning. Vid sockenstugans västra sida är Klockaregården, nu hembygdsgård med bl.a. timrad manbyggnad från 1700-talet i två våningar med tillhörande fl yglar. Vid kyrkvallens västra sida står Prästgården i sin lilla park. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1941 av trä i traditionell stil, ritad av arkitekt Anders Ekman, Jönköping.
Den är i 1 ½ plan med gul lockpanel, frontespis, sadeltak med valmade spetsar och täckning av enkupigt lertegel. Bakom prästgården ligger kyrkstallarna från 1920-talet, en rödfärgad länga med locklistpanel och plåttäckt sadeltak. Stallarna rymmer idag lantbruks- och kyrkomuseum (med diverse äldre inventarier och inredningsdetaljer). I kyrkbyn ingår vidare gården Tokeryd med viss äldre bebyggelse. Norr och söder om kyrkbyn utbreder sig hagmarker på backar med gammalt bestånd av främst ek. Kyrkan ligger på kyrkogårdens gamla del med koret vänt mot öster. Slänten öster om denna upptages av en utvidgning med bårhus. Kyrkogården omges av kallmurar och genomkorsas av några grusgångar.