Stäng fönster Jönköping kn, HAKARPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Hakarps socken ligger i Jönköpings läns norra del. Socknen är en av de mindre i länet och i väster går sockengränsen ned till Vätterstranden. Den gränsar till Lekeryds och Svarttorps socknar i öst, Skärstad socken i norr, Rogberga och Öggestorp i söder och Ljungarum i väst. Landskapet är präglat av skog omväxlande med åker och äng. Åtskilliga fynd från stenåldern och yngre järnålder vittnar om tidig bebyggelse, första gången socknen nämns i skrift är i en fastehandling från 1389, då som Akathorpe. Hakarps kyrka ligger i byn med samma namn på höjderna öster om Huskvarna. Kyrkan med kyrkogård är i väst, öst och norr omgiven av åkermark, i söder fi nns parkeringsplatser och en förskola. Det är söder om kyrkogården som samhällets bebyggelse breder ut sig. Tidigare gick landsvägen mellan kyrkan och klockstapeln men den är idag fl yttad utanför nya minnes- och urnlunden i öster.

Den nuvarande stenkyrkan är uppförd 1693-1694, på samma plats som det tidigare stod en medeltida träkyrka. Den nya kyrkan byggdes utanför den gamla som därmed kunde användas som gudstjänstlokal under byggnadstiden och delar av det medeltida timret finns återanvänt i torn-, tak- och golvkonstruktionen. Stenkyrkan är utformad som ett grekiskt kors, med sakristian i det sammanbyggda nordöstra hörnet. Förmodligen svarade arkitekt Erik Dahlberg för ritningarna. Tak, torn och gavelrösten är spånklädda och fasaderna är slätputsade och avfärgade i rosa. 1994 byggdes kyrkan ut åt väster för att få större utrymme för samling och förvaring.