Stäng fönster Jönköping kn, KUMLABY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Kumlaby ligger mitt på Visingsö i Vättern. Hela ön är klassad som riksintresse för såväl natur- som kulturmiljövården. Den långsmala ön är uppbyggd av sandsten och skiff er, den s.k. Visingsöformationen, och har därmed en näringsrik jord som gynnat såväl en rik flora som omfattande frukt- och bärodling med anor från 1600-talet. Ön har en bebyggelsekontinuitet från neolitikum och tycks ha spelat under central roll i omlandet under järnålder. Flera höggravfält och andra fornlämningar minner om detta. Under tidig medeltid var Visingsö ett nav i kampen om kungamakten genom 1100-talsborgen Näs på öns sydspets, idag en oansenlig ruin. Den sverkerska kungaätten hade fl era kopplingar till ön och ägde mark här. Från denna tid stammar såväl Kumlaby som Ströja (nuvarande Brahekyrkan) kyrkor. 1562 förlänades Visingsö och fl era socknar på Vätterns västra och östra strand som grevskap till Per Brahe d.ä. Visingsö blev centrum i Visingsborgs grevskap som såg sin blomstringstid under Per Brahe d.y. på 1600-talet. Denne utökade 1500-talsborgen Visingsborg vid Ströja kyrka och verkade för att grevskapet skulle bli ett mönstersamhälle med odlingar, undervisning, boktryckning m.m. Genom reduktionen 1681 drogs grevskapet in till Kronan. Huvudnäringarna på ön var fram till modern tid jordbruk och fiske. Med ångbåtstrafiken på Vättern kring förra sekelskiftet blev Visingsö ett populärt turistmål och har så förblivit.

Kumlaby kyrka och kyrkogård ligger strax norr om öns lilla tätort Tunnerstad där huvuddelen av all service är samlad. Norr om kyrkomiljön vidtar ett öppet och fl ackt åkerlandskap med spridda gårdar. Kyrka och kyrkogård ligger öster om den nord-sydliga landsvägen med en gräsbesådd kyrkvall framför och en asfaltsparkering med kiosk i norr. Vid kyrkogårdsentrén står en fattigbössa från 1910. Söder om kyrkogården ligger hembygdsgården på resterna av ett vidsträckt höggravfält. Bland byggnaderna märks den gamla prästgården, en låg timmerbyggnad från 1600-talet med rödfärgad locklistpanel och vita knutlådor samt sadeltak. Söder om denna står nuvarande prästgård från 1821, ett stort tvåvånings timmerhus med rödfärgad locklistpanel och sadeltak. Här fi nns även en folkhögskola och ett putsat stenhus från 1600-talet som ursprungligen rymde tingshus och Braheskolans gymnasium. På motsatt sida vägen i väster ligger Kumlaby Trädgård med det gamla komministerbostället från mitten av 1700-talet. Flera gamla lövträd har ett stämningsskapande värde i kyrkomiljön. Inne i Tunnerstad står ett timrat sockenmagasin som anses stamma från 1600-talets andra hälft.

Kumlaby kyrka är uppförd under 1100-talet och har en välbevarad romansk karaktär med smalare kor och absid samt västtorn. Stenmurarna är vitputsade och takfallen täckta av tegel och spån. Torntaket kröns av en altan som skapades i samband med ett kyrkan omdanades till lokaler för Per Brahes skola 1636. Kyrkan nyttjades för undervisning fram till 1811 varefter den blev sädesmagasin och en period missionshus. Vid 1800-talets slut stod den öde men restaurerades 1922 till följd av den ökande turismen.