Stäng fönster Jönköping kn, JÄRSTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Järstorps socken är den minsta socknen i Tveta härad och bildar med Bankeryd i norr gräns mot Västergötland. Båda socknarna utgjorde tidigare ett eget pastorat med Järstorp som moderförsamling. Socknen begränsas i väster av Dumme mosse och i öster av Vättern. Tvärs igenom socknen, från norr till söder löper riksväg 47 från Falköping. Tvärs över mossen löper väg 40 mot Göteborg, vilken har sitt ursprung i en väg som danskarna anlade under Kalmarkriget. Mossen kan uppvisa ett rikt fågelliv och är naturreservat. Terrängen i socknen är höglänt och kuperad med nord-sydliga åsar som till stor del är uppodlade. Mellan åkermarkerna är hagar och dungar med inslag av ek- och bokskog. Bland fornlämningarna är det främst järnåldern som är representerad.

Sockennamnet omnämns första gången i skrift 1309 som ”Iarnwixthorp”. Efterleden -torp syftar på nybygge och brukar indikera bygd som bröts först på järnåldern. I socknen fi nns fl era gamla herrgårdar. Störst är Björnebergs säteri som bildades på 1700-talet och bl.a. tillhört släkterna Soop och Wrangel. I kyrkbyn ligger Järstorps säteri med anor från 1600-talet, vilket även detta ägts av Soop. Vidare kan nämnas Klämmestorp, med rötter i medeltid, Axamo, Rustorp och Tolarp. Den sista ligger i anslutning till kyrkbyn. Som regel intar gårdarna krönlägen i landskapet. I socknens sydöstra del tar Jönköpings yttre villabebyggelse vid i form av Bymarken. 1951 upphörde Järstorp att vara en egen kommun och uppgick i Jönköpings stad.Järstorps kyrkby ligger centralt i socknen på östra sluttningen av en nord-sydlig, uppodlad åsrygg. Längs åsen löper en mindre väg mellan Axamo i sydväst och Björneberg i norr.

Kyrkan och gamla kyrkogården intar ett krönläge vid dess östra sida, väl synligt i landskapet. På östsidan begränsas läget av en brant bäckravin med lövträd. Kring kyrkogården är i norr och väster lägre liggande hagmark med inslag av ek. Vid kyrkogårdens södra sida står den gamla kyrkskolan med lärarbostad i vinkel, församlingshem efter sedan 1945. Byggnaden uppfördes 1829 som sockenstuga men fi ck nuvarande karaktär vid tillbyggnad 1890 med gul locklistpanel och sadeltak med enkupigt lertegel. Ett förråd i samma utförande står något åt nordost. Mellan församlingshem och kyrkogård är en asfalterad parkering och i slänten i sydväst ännu en, omgiven av rad med planterade lönnar. I slänten söder om församlingshemmet fi nns en hembygdsgård med den gamla fattigstugan. En lindallé med grusad stig för från landsvägen upp till kyrkogårdens västra ingång. I kyrkogårdens direkta närhet fi nns ett par egnahem. Öster om nämnda bäckravin ligger Tolarps gård. På östsluttningen väster om landsvägen fi nns en f.d. kyrkskola uppförd 1930. Det är en reslig länga med inredd souterräng- och vindsvåning. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och sadeltaket täcks av tjärpapp. I anslutning till skolan fi nns en välbevarad förrådsbyggnad med dass. På åskrönet ligger Järstorps säteri med mezzaninförsedd huvudbyggnad från 1878 och två äldre fl yglar. Norr om säteriet ligger prästgården, uppförd 1777-78. Nya kyrkogården ligger helt fritt vid landsvägens östra sida, ca 400 meter söder om den gamla. På andra sidan åsryggen befinner sig en kolerakyrkogård och ett litet järnåldersgravfält. Området kring kyrkbyn och Björneberg är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkan har ett medeltida långhus av sten som byggdes till åt öster 1831 med bl.a. fullbrett kor och sakristia, varmed den fi ck en nyklassicistisk prägel. 1864 tillkom ett torn i väster, tidstypiskt accentuerat med lanternin och spira samt, vimperg, lisener och gesimser. Kyrkans fasader är spritputsade och avfärgade i gulbruten ton. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. I nordvästra hörnet finns en sockelsten med runinskrift. På en stensatt yta söder om tornet ligger en kanthuggen sandstenshäll utan synlig inskription.