Stäng fönster Gotland kn, Roma kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Roma kyrka och kyrkogård är belägna intill vägskälet mellan landsvägen Visby – Ljugarn (nr 143) och de allmänna vägarna mot grannsocknarna Akebäck, Björke Dalhem. I söder möter den halvannan kilometer långa allén från Roma kungsgård, platsen för det medeltida cistercienserklostret i Roma och – under 1700-talet – landshövdingens bostad.

Kyrkogården gränsar i söder mot Dalhemsvägen, i väster och norr mot prästgårdens trädgårds- och ängsmark, och i öster mot en åker. Prästgårdens manbyggnad, ett stenhus från slutet av 1800-talet, ligger ett 50-tal m väster om kyrkan på en parkliknade trädgårdstomt med stora träd, i norr övergår prästgårdsparken i ett änge. En asfalterad parkeringsplats är anordnad i anslutning till kyrkogårdens sydöstra del, mellan Dalhemsvägen och kyrkogårdsmuren.

Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården.