Stäng fönster Gotland kn, Visby domkyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Visby Domkyrka S:ta Maria och dess kyrkogård är belägna i den norra delen av Visby innerstad. Den begränsas i söder av Kyrktrappan och bebyggelsen på tomt nr 37 i kvarteret S:ta Maria (”Johan Målares hus”), Ryska gränd och Södra Kyrkogatan, i öster av Kyrkberget, i norr och väster av Församlingshuset och Västra Kyrkogatan.

Kyrkogården har i dag parkkaraktär. Delvis är marken kring kyrkan belagd med gat-sten. På kyrkans norra sida finns Församlingshuset och dess parkeringsplats som även den är belagd med gatsten. Kyrkogården sluttar delvis mot väster, den högsta punkten ca 30 m över havet är belägen i kyrkogårdens sydöstra hörn.

På kyrkogården finns idag ett tiotal gravhällar varav åtta är möjliga att identifiera. Kyrkogården har inte använts som begravningsplats sedan 1830 då den Östra kyrkogården utanför stadsmuren anlades. I slutet av 1990-talet flyttades de gravhällar som ansågs kulturhistoriskt värdefulla och höll på att förstöras till Norra kyrkogården där de nu finns uppställda under skyddstak.
Miljön kring kyrkan och kyrkogården ingår i världsarvet Hansestaden Visby och är av riksintresse för kulturmiljövården.